luni, 14 noiembrie 2011

« (De ce nu) Un premiu Nobel pentru România? / (De ce nu), Un premiu Nobel pentru România.”

Cafeneaua de ştiinţă – un proiect Radio România Cultural şi UEFISCDI

Ştiinţa este magie care funcţionează
Kurt Vonnegut

                                     

7 noiembrie - a şaptea  ediţie a Cafenelei de ştiinţă


             
     « (De ce nu) Un premiu Nobel pentru România?
                 (De ce nu), Un premiu Nobel pentru România.”


Două enunţuri, patru ipoteze, fiecare dintre ele - suficient de incitante încât să ne adune, din nou, luni, 7 noiembrie a.c., în jurul cafelei cu iz de ştiinţă pentru obişnuita, deja, Cafenea de ştiinţă, ajunsă la cea de-a şaptea ediţie. 

De astă dată, la Cafeneaua La Scena din Bucureşti, la intersecţia străzii Mântuleasa cu Calea Călăraşilor "agoniilor şi extazurilor lui Mircea Eliade", cum se descrie Clubul - restaurant La Scena în pagina sa de internet (http://www.lascena.ro/)


http://www.lascena.ro/

.
Un pretext, de fapt, pentru o discuţie la .... scenă deschisă, alături de invitaţi de marcă din domeniile ştiinţei şi literaturii, despre condiţiile în care apare şi se poate face o cercetare sau în care se scrie o operă literară, „laureabile”, şi opera literară şi cercetarea, cu premiul Nobel.  

N-am descifrat mistere (de ce din România n-a apărut şi nu apare nici astăzi un premiu Nobel)
şi nici n-am demontat teoriile care înconjoară acest subiect dar am oferit - iar asta s-a vazut şi s-a simţit - două ore (19.00 - 21.00) de discuţii interesante şi incitante. 

Invitaţii care ne-au onorat cu prezenţa au fost acad. Horia Scutaru, acad.Eugen Simion, prof.dr. C-tin Ionescu-Târgoviste, prof.univ.Lazăr Vlăsceanu, Lucia şi Vlad Popa, dr. fiz. la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Bucureşti. 
O prezenţă incertă, până la un anumit moment dar cu atât mai binevenită - Daniel Funeriu, ministrul educaţiei şi cercetării - doctor în chimie, fost doctorand, la Strasbourgh, al celebrului Jean-Marie Lehn, laureat, în anul 1987, al premiului Nobel pentru chimie, alături de  Donald J. Cram şi Charles J. Pedersen.

Realizator şi moderator: Corina Negrea

Co-producători : Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţămăntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, UEFISCDI şi Club Restaurant "La Scena",

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu