luni, 3 decembrie 2012

Centenar George Emil Palade sau reţeta de succes a unui premiu Nobel



Centenar George Emil Palade sau reţeta de succes a unui premiu Nobel


În anul centenarului naşterii lui George Emil Palade, Radio România Cultural vă invită la o nouă ediţie - cu totul specială! - a emisiunii Cafeneaua de ştiinţă.

Luni, 3 decembrie a.c., la Cafeneaua Bastilia, în direct pe Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, www.radiocultura.ro, între 19.00 şi 21.00 şi apoi şi pe blog, la cafeneauadestiinta.radiocultura.ro

„Savant american de origine română” – o sintagmă care ne bucură, deşi ne doare - , George Emil Palade reprezintă, pentru noi, românii dar şi pentru ştiinţa mondială, un reper dar şi un punct de plecare, o referinţă dar şi un început.
Un creator de domeniu – cel al biologiei moleculare – dar şi un creator de şcoală şi de instituţii. Un savant fără de care Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” nu s-ar fi născut, poate, atunci când s-a născut dar un institut care n-ar fi ajuns astăzi ceea ce este dacă n-ar fi existat oameni – în preajma lui George Emil Palade – care să-l fi făcut ce este astăzi.

Cum a fost şi cum a ajuns ce-a ajuns George Emil Palade, care sunt „ingredientele” unui mediu de cercetare în care pot „creşte” savanţi de talia lui, de ce poate fi încă şi astăzi un model pentru tinerii cercetători, ce înseamnă o carieră de succes în ştiinţă  şi, nu în cele din urmă, de ce poate fi ştiinţa, cariera unei vieţi – despre toate acestea dar şi despre multe altele, câte timpul ne va îngădui, în ediţia de luni, 3 decembrie a.c. – a 8 a din acest an - a Cafenelei de ştiinţă.   

Invitaţi: academician Maya Simionescu, director general al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” al Academiei Române, Dr. Anca Gafencu şi Dr. Elena Butoi, cercetătoare în acelaşi institut, prof.univ. dr. în biofizică Constantin Dimoftache Zeletin şi prof.dr. Radu Palade, profesor de chirurgie generală, ambii la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, conf.dr. în neuroştiinţe Bogdan O. Popescu, prof.dr. Gabriel Lucian Radu, şeful Centrului de Bioanaliză al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice alături de Dr. chim. Andreia Tache, cercetător la acelaşi institut.

Partener : Librăria Bastilia

Realizator şi moderator: Corina Negrea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu